Weight Watchers. Het is een begrip in de wereld van afvallen. Ruim 50 (!) jaar geleden is het bedrijf opgericht. Toch wil deze respectabele leeftijd niet zeggen dat deze afslankmethode niet met haar tijd is meegegaan. Integendeel. Het zogenoemde Weight Watchers ProPoints Plan combineert de vertrouwde Weight Watchers filosofie met nieuwe online media. In dit artikel nemen we deze nieuwe methode kritisch onder de loep. Is Weight Watchers ProPoints een succesformule om snel af te vallen of hebben commerciële belangen het definitief gewonnen van de inhoud? Wij vertellen u alles wat u moet weten!


Hoe werkt het Weight Watchers ProPoints systeem? 


Chocoladetaart... lekker maar het kost je wel 11 ProPoints per 100 gram

Chocoladetaart… lekker maar het kost je wel 11 ProPoints per 100 gram

Op basis van je lengte, gewicht en geslacht krijg je een eigen ProPoints dagtotaal. Het is dus belangrijk om je eigen gegevens zo nauwkeurig mogelijk in te voeren. Het dagtotaal bestaat uit minimaal 29 punten. Deze punten ontvang je direct na het aanmelden en geven exact aan hoeveel je elke dag mag eten. Weight Watchers heeft namelijk praktisch alle voedingsmiddelen een puntenaantal gegeven. Dit is de zogenoemde ProPoints waarde. In principe kun je dus zelf bepalen welke producten je eet, zolang deze opgeteld het ProPoints dagtotaal maar niet overschrijden. Deelnemers die keurig binnen hun dagtotaal blijven, verliezen een kilo per week volgens Weight Watchers.

Handig om te weten: Weight Watchers adviseert om het dagtotaal elke dag op te maken en geen ProPoints mee te nemen naar andere dagen.

Hoe komt de Weight Watchers ProPoints waarde tot stand?

De ProPoints waarde van voedingsmiddelen komt tot stand op basis van een speciale formule. Hierin speelt de voedingswaarde – het eiwit-, koolhydraat-, vet- en vezelgehalte – van het product een hoofdrol. Gezonde producten met relatief weinig calorieën krijgen een laag puntenaantal en ongezonde ‘snacks’ – met bijvoorbeeld veel suikers en vetten – krijgen een hoge score. Zo simpel is het. Magere yoghurt heeft bijvoorbeeld een puntenwaarde van ‘1’ per 200 gram, terwijl je voor 100 gram chocoladetaart 11,5 Weight Watchers Propoints moet bijschrijven. Op deze manier worden deelnemers gestimuleerd om gezonde keuzes te maken, maar behoort het af en toe lekker genieten van bijvoorbeeld een gebakje ook nog tot de mogelijkheden.

Handig om te weten: tijdens het dieet kan het dagtotaal veranderen. Bijvoorbeeld omdat je al behoorlijk veel kilo’s bent afgevallen. Hier krijg je keurig melding van per email.

Het Weight Watchers ProPoints weektotaal: voor feestgangers en lekkerbekken


Naast het ProPoints Dagtotaal krijgen deelnemers ook een ProPoints Weektotaal. Dit zijn tussen de 35 en 49 punten die je vrij mag besteden. Je kunt ze bijvoorbeeld allemaal tegelijk verbruiken tijdens een feestje of ze opmaken door gedurende de week af en toe van een lekkere traktatie te genieten. Het ProPoints weektotaal kun je zien als een ‘extraatje’ dat je kan helpen om het dieet zo lang als je wilt vol te houden. Het belangrijkste verschil met het dagtotaal is dat het ProPoints weektotaal niet verbruikt hoeft te worden.


Weight Watchers ProPoints online: Handige digitale hulpmiddelen 


Handige hulpmiddelen, zoals een Weight Watchers app

Handige hulpmiddelen, zoals een Weight Watchers app

Weight Watchers maakt handig gebruik van allerlei digitale media om het afvallen met het ProPoints programma zo eenvoudig mogelijk te maken. Via online tools en een Weight Watchers ProPoints app kunnen deelnemers hun vooruitgang bijhouden, op zoek gaan naar recepten (er zijn er in totaal maar liefst 1200) en bewegingsoefeningen vinden. Daarnaast is de ProPoints waarde van 9.000 voedingsmiddelen eenvoudig te vinden via deze hulpmiddelen.


Werkt het ook echt?

Tot nu toe klinkt het allemaal leuk en aardig, maar werkt het Weight Watchers Pro Points systeem ook echt? Het consumentenprogramma Kassa heeft zich dit ook afgevraagd. Zij lieten een drietal proefpersonen twee maanden het Weight Watchers dieet volgen. Zij wogen samen 265 kilo (gemiddeld 88 kilo per persoon) en zijn in deze periode 16 kilo kwijtgeraakt. Dat is maar liefst 6 procent minder lichaamsgewicht. Ook op onafhankelijke fora wordt er bijna uitsluitend positief over het Weight Watchers ProPoints plan geschreven. Vooral de vrijheid om af en toe lekker te blijven eten en de manier waarop je ‘bewust’ wordt gemaakt van gezonde voeding komt in veel reacties naar voren. Hieronder hebben we drie van deze kenmerkende reacties geplaatst.

An: ik ben nu 4 weken bezig met de Weight Watchers propoints en ook al 9.4 kilo kwijt. Het gaat goed he? En ben blij dat ik nog altijd lekker kan eten enzo. (opdieetforum.net)

Layla: Ik ben 4 maanden bezig en al 14 kg afgevallen. En dan heb ik ook nog wel de nodige etentjes, bbq´tjes en vakantie tussendoor gehad. (Forum Viva)

Keulena: Ik ben er eigenlijk van geschrokken om te beseffen dat ik zo vaak gedachteloos een koekje, chips, kaas enz. genomen heb… Nu ben ik veel bewuster met eten bezig en dat is al grote winst vind ik! (Weight Watchers community)


Maatwerk maakt het verschil

Het succes van het Weight Watchers ProPoints plan is voor een groot deel te danken aan het ‘maatwerk’ dat deze ProPoints kunnen bieden. Veel dieetprogramma’s hebben een ‘one size fits all‘ principe. Iedereen volgt hetzelfde programma, of je nu een man van 2 meter en 120 kilo bent of een vrouw van 1.50 en 70 kilo. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Weight Watchers geeft elke deelnemer het ‘dagtotaal’ dat past bij zijn of haar geslacht, gewicht en lengte. Daarnaast geeft Weight Watchers deelnemers zoveel mogelijk ruimte om op hun eigen manier te blijven genieten van eten.


Afvallen door te blijven eten

Weight Watchers ProPoints

Afvallen door te blijven eten!

Veel deelnemers zijn verbaasd hoeveel ze mogen eten tijdens het Weight Watchers ProPoints plan. Het komt enigszins onnatuurlijk over. Afvallen staat voor veel mensen namelijk nog altijd gelijk aan ‘honger lijden’. Het is echter ontzettend belangrijk om niet in deze valkuil te trappen. Te weinig eten zorgt ervoor dat de stofwisseling van het lichaam wordt vertraagd. Hierdoor val je dus langzamer af. Dit is een soort evolutionaire zelfbescherming van het lichaam die afstamt uit de tijd dat voldoende voedsel nog niet vanzelfsprekend was. Bij Weight Watchers hoef je voor dit probleem niet bang te zijn. De extra punten die je mag besteden aan ‘lekkernijen‘ kunnen je stofwisseling zelfs af en toe een extra zetje geven. Kortom, afvallen door te blijven eten! Klinkt goed hè?


Elkaar motiveren en inspireren

Een andere succesfactor is de enorme Weight Watchers ‘community’. In allerlei fora – niet alleen het eigen Weight Watchers forum, maar bijvoorbeeld ook het Viva forum – delen deelnemers hun ervaringen, houden ze hun vorderingen bij en motiveren en inspireren ze elkaar. Dit werkt enorm positief. Uit vele onderzoeken is gebleken dat afvallen ‘in groepsverband’ zorgt voor betere en langdurige resultaten. Het is uiteraard wel iets dat bij je moet passen.


Pas op voor het stilzwijgend verlengen

Het mag duidelijk zijn. De redactie van Slankr.nl is enthousiast over Weight Watchers ProPoints. Toch willen we graag een kleine kanttekening plaatsen. Weight Watchers is niet gratis. Voor de eerste drie maanden betaal je normaal gesproken 77,80, maar nu tijdelijk 59,95 (korting van 17,85). Meestal volstaan deze drie maanden. Na deze periode ben je veel gewicht kwijtgeraakt, veel bewuster van gezonde voedingskeuzes en kun je in veel gevallen op eigen kracht verder.

Veel mensen komen er echter achter dat hun abonnement na de eerste drie maanden ‘stilzwijgend’ is verlengd. Kortom, opnieuw betalen. In de voorwaarden van Weight Watchers staat namelijk dat je je voordat de betaalperiode – drie maanden – is afgelopen, moet afmelden door een mail te sturen naar opzeggen @weightwatchers.nl. Doe je dit niet dan gaat je abonnement automatisch verder. Wij adviseren om direct na het aanmelden deze afmeldingsmail te sturen, zodat je het niet kan vergeten en geen risico loopt op onnodige kosten. Wil je toch doorgaan na deze drie maanden dan kan dat uiteraard eenvoudig geregeld worden.

Tip: Stuur direct na het aanmelden een mail om je af te melden.


De voordelen op een rij

  • Een dieetprogramma op maat: afgestemd op je geslacht, leeftijd en gewicht
  • Geen crash-dieet: je kan voldoende blijven eten
  • Vrijheid om af en toe ‘uit de band te springen’ tijdens een feestje of een restaurantbezoek
  • Geen voorverpakte producten
  • Deelnemers leren (veel) bewustere voedingskeuzes te maken. Een wijze les voor het leven.
  • Een enorme online community waar deelnemers hun ervaringen delen en elkaar motiveren en inspireren.
  • Handige digitale hulpmiddelen, zoals een eigen Weight Watchers app.
  • Deelnemers worden continu geïnspireerd door middel van tips en artikelen op het gebied van gezonde voeding en beweging.


De nadelen op een rij

  • Na de eerste periode (drie maanden) wordt je abonnement automatisch verlengd. Pas hier voor op door tijdig een afmeldingsmail te sturen.
  • Met name in het begin kost de werkwijze met het dagtotaal aan ProPoints best wel wat uitzoekwerk. Op een gegeven gaat het – mede dankzij de digitale hulpmiddelen – op de automatische piloot.


Eindconclusie


De eindconclusie zal geen verrassing voor je zijn. Weight Watchers ProPoints is een geweldige manier om af te vallen. Je zult merken dat de kilo’s eraf vliegen, maar het belangrijkste is dat je door het ProPoints systeem bewuster met voeding om zal gaan en gezonder leert leven.

Tip: Weight Watchers heeft vaak tijdelijke acties waarmee je flink kan besparen.


Lees ook deze artikelen: