Afvallen in de overgang is niet eenvoudig. Het lichaam verandert, de stofwisseling vertraagt en hormonen werken tegen. Blijvend gewicht verliezen lijkt onmogelijk en en veel dieetmethoden werken alleen maar averechts. Het is Jeff Hofman van Femme Fitale een doorn in het oog. Als voedingscoach heeft hij jarenlang ervaring met het begeleiden van vrouwen in de overgang bij het bereiken van een slank (en gezond) lichaam. Met zijn NewStart Box maakt hij zijn methode nu beschikbaar voor iedereen. In dit artikel gaan we dieper in op de NewStart Box. Is het een tijdelijke hype of echt de sleutel naar blijvend vetverlies. 

Afvallen in de overgang: waarom het niet lukt

Op de informatiepagina van de NewStart Box gaat Hofman dieper in op de oorzaken waarom vrouwen in en rond de overgang zo moeilijk gewicht verliezen (en makkelijk aankomen). Volgens de voedingscoach gaat het hierbij om: 

 • hormonen die uit balans zijn (met name oestrogeen en progesteron)
 • ongevoeligheid voor insuline, waardoor de welbekende ‘snaaidrang’ de kop opsteekt
 • stress en spanning die de vetverbranding blokkeren. 

Het klinkt ongetwijfeld nog een beetje abstract. Daarom lichten we deze oorzaken hieronder nader toe. 

Hormonen uit balans

Tijdens de overgang neemt de aanmaak van de ‘vrouwelijke hormonen’ oestrogeen en progesteron af. Deze daling verloopt echter niet synchroon. Oestrogeen neemt met ongeveer 35% af (tussen de 35 en de 50) en progesteron met maar liefst 75% in dezelfde tijdsperiode. Het gevolg is dat er geen balans meer is en er – met een duur woord – oestrogeendominantie ontstaat. Dit heeft helaas allerlei vervelend effecten. Zo is het lichaam bij oestrogeendominantie slecht/niet in staat om vet te verbranden, wordt vet makkelijk opgeslagen (vooral bij de benen, buik en bovenarmen) en vertraagt de stofwisseling, waardoor je – ook als je minder eet – sneller aankomt. 

Ongevoeligheid voor insuline

Insuline wordt door het lichaam gebruikt om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Tijdens de overgang (en de periode hiervoor) worden vrouwen steeds ongevoeliger voor insuline. Gevolg: een schommelende bloedsuikerspiegel en de volgende lichamelijke effecten: 

 • Vaak veel trek in suikers en koolhydraten.
 • Weinig energie (vaak flinke ‘middagdips’, waar geen cup-a-soup tegenop kan)
 • Afvallen lijkt onmogelijk. 

Onnodige ‘dieetstress’

De meeste diëten hebben tijdens de overgang enkel een averechts effect. Dit is volgens Jeff Hofman niet in de laatste plaats te wijten aan de stress die er bij komt kijken. En – eerlijk is eerlijk – het is tijdens een drukke levensfase (waarin het leven vaak op zijn kop staat) ook niet eenvoudig om je aan allerlei dieetregels te houden, de supermarkt uit te pluizen naar de juiste producten, uren in de keuken door te brengen, flink te sporten en ook nog eens te presteren op je werk en binnen je gezin. Ga er maar eens aanstaan. 

Het vervelende is dat een vrouwenlichaam in de overgang extra gevoelig is voor deze stress. Er wordt overgeschakeld naar een ‘overlevingsmodus’, de bijnieren worden zwaar belast en er wordt teveel stresshormoon (cortisol) aangemaakt. Vetverlies wordt geblokkeerd, omdat je lichaam denkt dat het alle calorieën nodig heeft. 

Het patroon doorbreken met de NewStart Box

NewStart BoxOp basis van deze uitgangspunten/oorzaken en zijn jarenlange ervaring als coach heeft Jeff Hofman zijn Newstart Box samengesteld. Hoe het werkt? Je ontvangt thuis een grote doos met voeding voor een periode van 9 dagen. Binnen het ledengedeelte van de website – je ontvangt na aankoop inloggegevens – vind je het voedingsschema. Hier staat precies wat je op welk moment van de dag moet eten. Je eet vervolgens 9 dagen volgens het schema van Jeff Hofman en verliest de eerste 2 tot 3 kilo.

Is dat alles? Zeker niet, het gaat (veel) verder. Tijdens de 9 dagen krijg je e-coaching van Jeff Hofman. Elke dag ontvang je een e-mail met informatie. Hiermee leer je stap voor stap om ‘op eigen benen te staan’. Want de 9 NewStart dagen moeten uiteraard een succesvol vervolg krijgen.

Zowel de NewStart Box als de e-coaching zijn erop gericht om je lichaam niet langer tegen te werken, maar te ondersteunen. Volgens Hofman is dit de enige weg tot succes in de periode in en rond de overgang. Bij het ondersteunen van het lichaam gaat het onder andere om het creëren van een evenwichtige hormoonbalans, het stoppen ‘van snaaidrang’ (verhogen gevoeligheid insuline) en het voorkomen van ‘afslank-stress). Op de informatiepagina van de NewStart Box legt Hofman precies uit hoe hij dit gaat bereiken.

NewStart Box: onze kritische mening

De redactie van Slankr.nl heeft de NewStart Box kritisch onder de loep genomen. Een testpersoon in de juiste leeftijdsfase (haar persoonlijke review volgt binnenkort) heeft het programma gevolgd. Op basis van haar ervaringen en onze eigen beoordeling zetten wij de positieve en negatieve punten op een rij en komen we met een eindconclusie.

Voordelen NewStart Box

 • Het werkt. Onze testpersoon viel tijdens 9 dagen precies 3 kilo af en voelde zich – na een kleine dip tijdens de derde dag – uiteindelijk als herboren. Noot redactie slankr.nl: gewichtsverlies is deels vocht
 • De e-coaching zit goed in elkaar. Je weet precies wat te doen na de NewStart dagen om gezonder te gaan leven en je resultaten uit te bouwen (o.a. slanker lichaam en meer energie).
 • Jeff Hofman is benaderbaar. Hij reageert snel en goed op vragen die hem gesteld worden.
 • De methode is perfect als je een druk leven hebt.
 • De producten in de box smaken goed.
 • De box is zo samengesteld dat je 6 keer per dag een ‘eetmoment’ hebt. Je hebt dus eigenlijk nooit een hongergevoel.
 • Je krijgt een Femme Fitale Receptengids (heerlijke gezonde recepten) en een Femme Finale Smoothie-gids. Hier kun je ook op de lange termijn mee vooruit.
 • Je bespaart op de boodschappen tijdens de NewStart Box (die zitten al in de box).
 • Je kan gewoon met je gezin eten ’s avonds. Ook zij zullen van de recepten genieten.

Nadelen NewStart Box

 • Er zijn maar een beperkt aantal coachingplekken.
 • Sommige smoothies zijn qua smaak even wennen. Misschien minder zoet dan je gewend bent, maar je ‘leert ze waarderen’ aldus ons testpersoon.
 • In de Receptengids staan ook vegetarische recepten, maar de keuze is vrij beperkt

Conclusie

We hebben niet lang hoeven te vergaderen over onze eindconclusie. Wij zijn overtuigd van de NewStart Box en de aanpak van Jeff Hofman. Ons advies: als je rond de leeftijd van de overgang bent, normale dieetmethodes niet lijken te werken en het tijd is voor verandering: geef de NewStart Box een kans. Heb je zelf ervaringen met de NewStart Box? Deel ze in de comments!