Bij RTL Boulevard werd hij al ‘de voedingscoach van Nederland’ genoemd en op Bol.com wordt hij betiteld als ‘de coach van de sterren’. We hebben het over Ralph Moorman, personal trainer, gezondheidscoach, televisiepersoonlijkheid, ingenieur levensmiddelentechnologie en auteur van populaire afslankboeken. Eerlijk is eerlijk, het is een indrukwekkend rijtje. Toch durven we het aan om Ralph 7 pittige vragen te stellen over zijn populaire boek ‘Het Hormoonbalansdieet’.

Hormoonbalansdieet1) Spelen hormonen echt een centrale rol bij het afvallen of klinkt het gewoon goed?

Hormonen spelen een zeer belangrijke rol bij honger en verzadiging en bij ons energiegebruik in rust. Ze kunnen bepalen of calorieën als vet- of als spierweefsel worden opgeslagen. Naast De hormoonfactor bestaat er ook nog een andere belangrijke factor, namelijk eten zonder honger. Hieronder valt bijvoorbeeld emo-eten, maar ook de onweerstaanbaarheid van bewerkte levensmiddelen waarbij de zak of het pak altijd leeg gaat.


2) Binnen Het hormoonbalansdieet spelen ‘puur eten’ en het mijden van zuivel en koolhydraten een centrale rol. Is het niet gewoon een variant van het Paleo dieet?

Eigenlijk is Het hormoonbalansdieet Paleo voor softies. Zo wordt er wel zo onbewerkt mogelijk gegeten en wordt zuivel grotendeels geschrapt. Maar er zijn ook duidelijke verschillen. Zo worden in Het hormoonbalansdieet alleen de glutenbevattende granen geschrapt en niet alle granen. Ook worden peulvruchten en aardappelen gewoon (met mate) gebruikt. Strikt Paleo is namelijk moeilijk vol te houden voor een groot deel van mijn doelgroep en niet iedereen is in staat om voldoende gevarieerd te koken en te eten bij het schrappen van deze productgroepen. Haalbaarheid en variatie is dus de overweging geweest voor mij om dit net even anders te doen..


3) Je adviseert lezers van het boek om te stoppen met het drinken van kraanwater. Gaat dat niet wat ver?

Het focussen op kraanwater is alleen voor de hele bewuste lezer. Meestal zijn er belangrijkere aandachtspunten in iemands levensstijl. Met name het oppervlaktewater kan vervuild zijn met stoffen die een xeno-oestrogene werking hebben. Het diepe grondwater is veel schoner. Het is voor de zeer gezondheidsbewuste mens interessant om te weten welk water het waterleidingsbedrijf gebruikt. Deze stoffen zijn alleen te verwijderen met een omgekeerd osmosefilter onder het aanrecht. Daarnaast hebben oude huizen soms nog loden leidingen. In dat geval werkt een Brita-kan al goed.


4) In je boek staan een aantal recepten van topkoks. Is dat niet veel te moeilijk en tijdrovend voor ‘gewone mensen’?

Deze zijn ook bedoeld voor de kookliefhebbers onder de lezers. De rest van het boek staat juist vol met hele makkelijke recepten.


5) Vele bekende Nederlanders hebben Het hormoonbalansdieet met succes gevolgd. Hoe heb je ze zover gekregen?

Mond tot mond reclame is het enige dat echt werkt. Pushen werkt niet, want de motivatie moet uit de persoon zelf komen. Verder is het ook voor een deel geluk geweest en de gunfactor heeft meegespeeld.


6) In Het hormoonbalansdieet help je lezers om bewust boodschappen te doen. Je noemt het zelfs ‘supermarktsafari’. Wat is de grootste valkuil bij het boodschappen doen?

De grootste valkuil is in de verleidingen trappen van de industrie. De hele supermarkt is er op ingericht om je thuis te laten komen met impulsaankopen. Dus maak lijstjes en hou je daar zoveel mogelijk aan.


7) Is er nog een advies dat je mee wilt geven aan de lezers van Slankr.nl?

Word bewust, maar niet bang…

 

Wij danken Ralph Moorman voor zijn medewerking aan dit interview. Zijn boek Het Hormoonbalansdieet’ en zijn andere boeken zijn onder andere te koop bij Bol.com. Klik hier voor een volledig overzicht van Nederlandse dieetboeken. 

 

Lees ook deze artikelen: