Welk dieet past bij mij? Het is een vraag die bij veel mensen opkomt voordat ze een nieuwe poging willen wagen om blijvend gewicht te verliezen. Met dit artikel hopen wij deze ‘zoekende’ mensen een klein stapje in de juiste richting te helpen. In het overzicht dat je hieronder vindt, worden de beste Nederlandstalige dieetboeken kort geïntroduceerd. Waar mogelijk verwijzen we naar onze eigen (onafhankelijke) reviews. De dieetboeken in dit overzicht worden onderverdeeld in een vijftal categorieën: ‘nieuw en populair’, ‘dieetklassiekers’, ‘levensstijlverandering’, ‘snel resultaat’, ‘anders afvallen’ en ‘goed en goedkoop’. 

Nieuw en populair

Dieetprogramma’s zijn net als mode enorm trendgevoelig. Ruim tien jaar geleden was Montignac de ‘dieethit’, terwijl Sonja Bakker en de onvermijdelijke Dokter Frank een aantal jaren geleden stevig aan de weg getimmerd hebben. Hieronder vind je de dieetboeken die op dit moment ‘hot’ zijn.

 

Het MetabolismedieetHet Metabolismedieet 

Dit is het dieet van Jennifer Lopez, Cher, Reese Witherspoon en duizenden anderen. Voedsel is  binnen het Metabolismedieet niet je vijand, maar je bondgenoot in de strijd tegen de kilo’s. Juist door te eten kun je je metabolisme aanwakkeren en zo vet verbranden. In het boek wordt op een vrij zakelijke manier uitgelegd hoe je dit kan bereiken.

Gegevens Het Metabolismedieet
Auteur: Haylie Pomroy
Uitgebracht: juli 2013
Prijs: € 19,99

Meer informatie


De AfslankswitchDe AfslankSwitch
 

De afslankswitch is een 30-daags afslankplan dat je helpt om 2-6 kilo te verliezen door de switch te maken van je huidige eetpatroon naar een nieuwe manier van eten met gezonde, natuurlijke voeding.

Gegevens De AfslankSwitch
Auteur: Marjolijn van der Velde
Uitgebracht: mei 2015
Prijs: € 24,95

Meer informatie


100% suikervrij in 30 dagen100% suikervrij in 30 dagen 

Carola van Bemmelen daagt je in het dieetboek 100% suikervrij in 30 dagen uit om een maand lang suiker te laten staan. Met haar 3-fasenplan gaat dat lukken! Gevarieerde recepten (van ontbijtjes tot snacks, van bijgerecht tot overheerlijk dessert), voorbeeldmenu’s en praktische tips helpen je de deze 30 dagen door. De voordelen zul je snel ervaren: je voelt je energieker, ervaart een betere nachtrust én verliest gewicht

Gegevens 100% suikervrij in 30 dagen
Auteur: Carola van Bemmelen
Uitgebracht: februari 2015
Prijs: € 19,99

Meer informatie


Dieetklassiekers: de ‘golden oldies’ van het afvallen

De onvermijdelijke ‘dieetklassiekers’ mogen in dit overzicht met dieetboeken natuurlijk niet ontbreken. Wat te denken van ‘good old’ Montignac. Deze Franse dieetgoeroe heeft vele mensen aan een gezonder gewicht geholpen en heeft de ‘low-carb’ trend een enorme impuls gegeven. Ook de ‘klassieke’ dieetboeken uit eigen land ontbreken in dit overzicht niet. Kiezen voor een ‘dieetklassieker’ betekent kiezen voor bewezen resultaten. Een goed idee dus!


Het Atkins dieetHet Atkins dieet

Ook het ‘klassieke’ Atkins Dieet – gericht op het minderen met koolhydraten – is met haar tijd meegegaan.

Gegevens Het Atkins Dieet
Auteur: Eric C. Westman & Stephen D. Phinney
Uitgebracht: september 2010
Prijs: € 19,99

Meer informatie


Gezond slank met dr FrankGezond slank met dr. Frank

Gezond slank met dr. Frank is de ‘dieethit’ van een aantal jaar geleden. Inclusief heerlijke gerechten om snel af te vallen.

Gegevens Gezond slank met dr. Frank
Auteur: Frank van Berkum en Arjan Boogerds
Uitgebracht: februari 2010
Prijs: € 27,-

Meer informatie


Gi-dieetGI dieet

Het GI dieet is een ‘oudje’, maar voor het grote publiek toch minder bekend. Het programma richt zich op het op peil houden van de bloedsuikerspiegel.

Gegevens GI dieet
Auteur: Marion Grillparzer & Martina Kittler
Uitgebracht: maart 2007
Prijs: € 56,90

Meer informatie


Montignac boekMontignac

Afvallen en toch genieten van vlees, kaas, chocola en wijn? Met het ‘good old’ Montignac Dieet kan het.

Gegevens Montignac
Auteur: M. Montignac
Prijs: € 14,85

Meer informatie


Sonja Bakker dieetboekenSonja Bakker dieetboeken

De koningin van de dieetboeken weet van geen ophouden. Ook de laatste Sonja Bakker dieetboeken zijn een garantie voor gewichtsverlies.

Gegevens Sonja Bakker dieetboeken
Auteur: Sonja Bakker
Prijs: gemiddeld rond de € 15,-

Meer informatie


South Beach dieetSouth Beach Dieet

Gezonde koolhydraten en goede vetten vormen de basis van het South Beach dieet dat wereldwijd voor succes zorgt.

Gegevens South Beach Dieet
Auteur: Arthur Agatston
Uitgebracht: januari 2014
Prijs: € 29,95

Meer informatie


Levensstijlverandering

Ben je niet alleen op zoek naar een dieetboek dat je helpt om de nodige kilo’s af te vallen, maar vind je het ook belangrijk om gezonder te leven en lekkerder in je vel te zitten? Verdiep je dan eens in deze dieetboeken. Ze bieden namelijk net iets meer. Ze richten zich voornamelijk op het veranderen van je levensstijl op de lange termijn. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.


De Paleo revolutieDe Paleo revolutie

Leven als een oermens! Dat is het uitgangspunt van het enorm populaire Paleo Dieet. Door te kiezen voor voeding waar we evolutionair gezien op ingesteld zijn, krijg je meer energie, ziet je lekkerder in je vel en verlies je binnen no-time de extra kilo’s.

Gegevens De Paleo Revolutie
Auteur: Mitchel van Duuren
Uitgebracht: december 2014
Prijs: € 19,95
Opmerking: Meer weten over het Paleo dieet? Lees ons artikel met 11 vragen en antwoorden over dit ‘oerdieet’.

Meer informatie


Eet jezelf mooi, slank en gelukkigEet jezelf mooi, slank en gelukkig

De titel van het boek ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’ – dat wegleest als een trein – vertelt het verhaal eigenlijk al. De juiste voeding is de sleutel naar een slank en gelukkig leven. In dit boek lees je alles over ‘afvallen door eten’.

Gegevens Eet jezelf mooi, slank en gelukkig
Auteur: Amber Albarda
Uitgebracht: augustus 2010
Prijs: € 12,-

Meer informatie


De Levensstijl methodeDe Levensstijl methode

Asja Tsachigova is voedingsdeskundige en wellnesscoach. Zij is de ontwikkelaar van de wetenschappelijk bewezen succesformule De Levensstijl Methode. Deze methode, gericht op het herstellen van de spijsvertering en de stofwisseling, is uniek, omdat zij alle processen in het lichaam tegelijk verbetert.

Gegevens De Levensstijl methode
Auteur: Asja Tsachigova
Uitgebracht: april 2012
Prijs: € 24,95

Meer informatie


Snel resultaat: hardlopers zijn niet altijd doodlopers

Ben jij enigszins ongeduldig aangelegd en kunnen de overtollige kilo’s niet snel genoeg verdwijnen? Kies dan voor een dieetboek waarbij ‘snel resultaat’ voorop staat. Je vliegt uit de startblokken met deze dieetboeken en de kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon. Deze programma’s zijn ideaal als je nog snel wat slanker wil worden voor een vakantie die voor de deur staat. De uitdaging is natuurlijk wel om niet in de welbekende ‘jojo-situatie’ te belanden.


Het Zelfslank PlanHet Zelfslank Plan

Het Zelfslank Plan combineert de uitgangspunten van het Paleo Dieet met het eten van de juiste koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat de overtollige kilo’s – zeker in de eerste fase – als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Gegevens Het Zelfslank Plan
Auteur: Alex Greve
Uitgebracht: onbekend
Prijs: € 37,-
Opmerking: digitaal programma inclusief gratis bonusartikelen

Meer informatie


Het Dukan dieetHet Dukan dieet

Het Dukan Dieet is een goede keuze voor mensen die snel van de overbodige kilo’s af willen. In de eerste week verlies je volgens de auteur gemiddeld 4-5 kilo. Hierna wordt dit ongeveer een kilo per week. Niet gek toch?

Gegevens Het Dukan dieet
Auteur: Pierre Dukan
Uitgebracht: oktober 2013
Prijs: 19,95

Meer informatie

Back to Basic afslankplan
Back to Basic Afslank Plan

Het Back to Basic Afslank Plan is een digitaal afslankboek waarbij het minderen van koolhydraten zorgt voor blijvend gewichtsverlies. Inbegrepen zijn gezonde koolhydraatarme recepten waarmee je – volgens  de auteur – 2 kilo per week kan verliezen.

Gegevens Back to Basic Afslank Plan
Auteur: Carla van Schalk
Uitgebracht: Onbekend
Prijs: € 26,50

Meer informatie

Het 17 dagen dieet


Het 17 dagen dieet

Het uitgangspunt van het 17 Dagen Dieet is snel vetverlies door te zorgen voor afwisseling. Om de 17 dagen wissel je van voedingspatroon, waardoor je metabolisme geen tijd krijgt om te wennen.

Gegevens 17 dagen dieet
Auteur: Dr. Mike Moreno
Uitgebracht: december 2011
Prijs: € 17,95

Meer informatie

 

10 weken Slank Plan10 weken Slank Plan

Het 10 weken Slank Plan is dé methode om in 10 weken tijd 5 tot 15 kilo af te vallen. Er wordt een beroep gedaan op je gezond verstand; niet te veel suiker, niet te veel vet, maar wel lekker eten.

10 weken Slank Plan
Auteur: Mirjam Bakker-van Dam & M. Bakker
Uitgebracht: december 2011
Prijs: € 17,95
Opmerking: inclusief gratis stappenteller

Meer informatie

Simpel Slank


Simpel Slank

Tot wel 2 kilo per week afvallen. Dat is de belofte die fitnesstrainer Bernard Favier je doet als je zijn ‘Simpel Slank’ methode volgt. Het doel van de methode is om met behulp van je afslankhormonen continu vet te verbranden. Meer informatie vind je in ons interview met Bernard Favier over Simpel Slank.

Gegevens Simpel Slank
Auteur: Bernard Favier
Prijs: € 27,95
Opmerking: Simpel Slank is een digitaal boek dat je bijvoorbeeld op je tablet kunt lezen.

Meer informatie

 

Anders afvallen: niet alleen voor vreemde vogels

Voor de mensen die enigszins experimenteel zijn aangelegd, is dit overzicht perfect. De dieetboeken die vetverlies op een bijzondere manier aanpakken worden in dit overzicht op een rij gezet! Ooit gehoord van het bloedgroepdieet of programma’s waarbij het ontgiften van het lichaam centraal staat? Waarschijnlijk niet. Toch is het goed om te weten dat deze alternatieve dieetmethoden ook voor goede resultaten kunnen zorgen.


Het Dash dieetHet Dash Dieet Plan

Het Dash Dieet Plan is een gezond dieet waarin groenten, fruit, vis, mager vlees, granen en noten de hoofdmoot van de voeding vormen. De belangrijkste uitgangspunten zijn een gezond, afwisselend en smakelijk menu met kleine porties, bereid met weinig zout. Het Dash dieet is 5 keer op rij uitgeroepen tot beste dieet van de Verenigde Staten.

Gegevens Dash Dieet Plan
Prijs: € 47,-
Opmerking: Het Dash Dieet Plan helpt ook om je bloeddruk te verlagen.

Meer informatie


BodieboostBodieBoost

BodieBoost is een relatief nieuw dieet met als ‘populair’ uitgangspunt dat snoepen moet en afvallen leuk wordt.

Gegevens BodieBoost
Auteur: Charlotte Willems
Uitgebracht: november 2012
Prijs: € 14,95

Meer informatie


Het Bloedgroep dieetHet Bloedgroep dieet

Veel mensen hebben geen idee wat hun bloedgroep is. Toch kan deze kennis zeker het verschil maken. De relatie tussen je bloedgroep en je voedingspatroon staat centraal binnen het Bloedgroep dieet.

Gegevens Het Bloedgroep dieet
Auteur: Peter D’Adamo
Uitgebracht: augustus 2013
Prijs: € 18,99

Meer informatie


7 daagse detox7 daagse Detox

Vet verliezen door het ‘ontgiften’ van het lichaam. Volgens dit dieetprogramma zorgt het al binnen zeven dagen voor verrassende resultaten. Zeker het proberen waard voor de ‘experimentele types’.

Gegevens 7 daagse Detox
Auteur: Marjolijn Verkaik
Prijs: € 47,-
Opmerking: Het gaat om een digitaal boek. Bij de bestelling krijg je allerlei ‘bonussen’, zoals toegang tot de ledenwebsite, informatievideo’s en een receptenboek.

Meer informatie


Het Hormoonbalans dieetHet Hormoonbalans dieet

Een revolutionaire afslankmethode gebaseerd op het afstemmen van de voeding op de hormonen. Het Hormoonbalans dieet heeft bij veel mensen – waaronder een aantal bekende Nederlanders – voor uitstekende resultaten gezorgd.

Gegevens Het Hormoonbalans dieet
Auteur: Ralph Moorman
Uitgebracht: november 2010
Prijs: € 19,50
Opmerking: Lees ook ons interview met Ralph Moorman over zijn Hormoonbalansdieet.

Meer informatie


Het VastendieetHet Vastendieet

Het Vastendieet heeft een prominente plek in de ‘top 100‘  van Bol.com. Deze revolutionaire manier van afvallen, is gebaseerd op twee dagen ‘vasten’ en voor de rest lekker normaal blijven eten.

Gegevens Het Vastendieet
Auteur: Michael Mosley en Mimi Spencer
Uitgebracht: juli 2013
Prijs: € 10,-

Meer informatie


Het Smoothie afslankplanHet Smoothie Afslank Plan

Het lichaam zuiveren en afslanken met smakelijke smoothies is het uitgangspunt van het Het Smoothie Afslank Plan van Jasper Alblas. Meer over afslanken met smoothies vind je in dit artikel.

Gegevens Het Smoothie Afslank Plan
Auteur: Jasper Alblas
Prijs: € 27,95
Opmerking: Het boek is alleen digitaal beschikbaar

Meer informatie


Het Diva dieetHet Diva Dieet

Geïnspireerd op de Franse eetcultuur en de dieetgeheimen van slanke Diva’s uit vroegere tijden, zoals Joan Collins, Mae West en Marlene Dietrich, laat dit rijk geïllustreerde boek met smakelijke recepten en een compleet vierwekenplan zien dat een glamourous lady alles kan eten en drinken én daarbij afvalt.

Gegevens Het Diva Dieet
Auteur: Dorien Goertzen & Melanie Wisse
Uitgebracht: februari 2011
Prijs: € 17,95

Meer informatieGoed en goedkoop

Een goede dieetmethode hoeft helemaal niet duur te zijn. Voor iets meer dan een tientje (of nog minder) zijn er al uitstekende dieetboeken verkrijgbaar. In het onderstaande overzicht zetten wij ze voor je op een rij.


De AfslankclubDe Afslankclub

Het boek de Afslankclub is erop gericht om je te leren de coach van je eigen gewicht te worden. Je werkt aan je gewicht en aan je leef- en eetgedrag maar tegelijkertijd ook aan je gezondheid en vitaliteit. Daarnaast vind je diverse eetschema’s in dit boek.

Gegevens De Afslankclub
Auteur: Patty Harpenau
Uitgebracht: april 2007
Prijs: € 5,- (!)

Meer informatie

 

En nu word ik slankEn nu word ik Slank

In dit boek worden de 6 succesfactoren van blijvend afvallen (zonder dieet) onthuld. Door deze succesfactoren toe te passen word en blijf je slank.

Gegevens En nu word ik Slank
Auteur: Mieke Kosters
Uitgebracht: juni 2015
Prijs: € 9,99

Meer informatie


Een leven lang slank zonder dieetEen leven lang Slank zonder dieet

Een leven lang Slank zonder dieet is een helder en overzichtelijk dieetboek waarin een gecombineerde aanpak van afslanken – lichaam, voeding, mentale inzichten en emoties – op een herkenbare en prettige manier wordt besproken.

Gegevens een leven lang Slank zonder dieet
Auteur: Sonja Kimpen
Uitgebracht: oktober 2014
Prijs: € 12,50
Opmerking: Het boek richt zich specifiek op vrouwen

Meer informatie


Het Wasbord dieetHet Wasbord dieet

Tienduizenden mensen hebben een strakke buik en een gezonder leven dankzij de internationale bestseller Het Wasborddieet. Nu is er een geheel herziene editie waarin de laatste wetenschappelijke inzichten zijn verwerkt.

Gegevens Het Wasbord dieet
Auteur: David Zinczenko & Ted Spiker
Uitgebracht: juni 2012
Prijs: € 14,95

Meer informatie


Mindful afvallenMindful afvallen

De methode in het boek ‘Mindful afvallen’ duurt 8 weken, bevat veel praktijkvoorbeelden en duidelijke stap-voor-staprichtlijnen. Het is een krachtige oplossing om de haat-liefdeverhouding met eten definitief te doorbreken.

Gegevens Mindful afvallen
Auteur: Joanna Kortink
Uitgebracht: juli 2015
Prijs: € 14,99

Meer informatie


Mijn Lijfstijl dieetMijn leefstijl dieet

Wil je iets aan je gewicht te doen? En opnieuw lekker in je vel zitten? Maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? Het boek ‘Mijn leefstijl dieet’ helpt je om verantwoord af te vallen.

Gegevens Mijn leefstijl dieet
Auteur/uitgever: Modifast
Uitgebracht: juni 2015
Prijs: € 14,99
Opmerking: De combinatie met Modifast-producten kan dit dieet wel prijzig maken om te volgen.

Meer informatie


Het geheim van slanke mensenHet geheim van slanke mensen

In het boek ‘Het geheim van slanke mensen’ vind je een methode waarin je ontdekt hoe je de regie op je eetgedrag pakt.

Gegevens Het geheim van slanke mensen
Auteur: Mieke Kosters
Uitgebracht: januari 2013
Prijs: € 14,95

Meer informatie


Zonder SuikerZonder suiker

Zonder suiker is de bestseller van Anne Marie Reuzenaar. Dit praktische handboek helpt je om binnen een maand af te kicken van suiker. Met dag- en weekmenu’s, een overzicht van gezonde suikervervangers en recepten om meteen te starten.

Gegevens Zonder suiker
Auteur: Anne Marie Reuzenaar
Uitgebracht: februari 2015
Prijs: € 12,50

Meer informatie


Favoriete dieetboeken van de redactie

We hebben er lang over getwijfeld, maar uiteindelijk hebben we als redactie toch besloten om ook een overzicht met onze favoriete dieetboeken aan dit artikel toe te voegen. Zoals je hieronder ziet, gaat het vooral om dieetmethodes waarbij het minderen van koolhydraten een centrale rol speelt. Over de voordelen van deze zogenoemde ‘eiwitdiëten’ hebben we onlangs een uitgebreid artikel geschreven.


Grip op koolhydratenGrip op koolhydraten

Het boek ‘Grip op koolhydraten’ is voor veel mensen een echte ‘eye opener’. De methode zorgt er niet alleen voor dat je moeiteloos gewicht verliest, maar helpt je ook om lekkerder in je vel te zitten en (veel) meer energie te hebben.

Gegevens Grip op koolhydraten
Auteur: Yvonne Lemmers
Uitgebracht: september 2009
Prijs: € 22,50
Opmerking: Op de website bol.com vind je bijna 150 (bijna uitsluitend positieve) reviews over dit dieetboek.

Meer informatie


Het lichaam is perfectHet lichaam is perfect

Het lichaam is perfect is een enorm inspirerend dieetboek van Annemarie Postma. Zij moest, nadat ze op haar elfde in een rolstoel terechtkwam, enorm op haar gezondheid en gewicht letten. Ze leerde geleidelijk hoe ze gezond en slank (en mooi) kon blijven. De kennis die zij in vijfentwintig jaar over voeding en het lichaam heeft verworven heeft zij verwerkt in haar doeltreffende afslankmethode.

Gegevens Het lichaam is perfect
Auteur: Annemarie Postma
Uitgebracht: september 2007
Prijs: € 24,95

Meer informatie


7x7 Afslank receptenboekHet 7×7 Afslank Receptenboek

De ‘dieethit’ van dit moment. In het 7×7 Afslank Receptenboek vind je een compleet (koolhydraatarm) weekschema. Er staat precies aangegeven welk gerecht je welke dag kunt eten. Het maakt afvallen daarmee plezierig en duidelijk.

Auteur: Jasper Alblas
Prijs: € 27,95
Opmerking: Voor meer informatie over het 7×7 Afslank Receptenboek verwijzen wij graag naar onze review en ons interview met Jasper Alblas.

Meer informatie

 

Tot slot

We hopen dat dit overzicht met dieetboeken je helpt bij het vinden van een dieetmethode die bij je past. Op basis van dit overzicht met dieetboeken – en natuurlijk je eigen onderzoek – verwachten we dat je de juiste keuze kan maken. Hou hierbij in het achterhoofd dat een dieet niet alleen voor goede resultaten moet zorgen, maar ook een beetje leuk moet zijn. Wil je anderen ook helpen om een goede dieetkeuze te maken? Schroom dan niet om dit overzicht te delen via social media (zie de buttons hieronder).

We hebben ons uiterste best gedaan om dit overzicht zo compleet mogelijk te maken, maar we hebben ongetwijfeld dieetboeken over het hoofd gezien. Mis jij iets? Laat het ons vooral even weten. Dit kan in de ‘comments’ hieronder of door een mail te sturen naar info@slankr.nl. Alvast bedankt!

Een extra steuntje in de rug bij het vinden van een dieet dat bij jou past? Wij helpen je graag met onze gratis dieettest!

 

Lees ook deze artikelen